NASI DAGANG KELANTAN
Hidangan untuk 10 – 15 orang
Bahan-bahan:
1 kg. beras nasi dagang/beras lembut-
dicuci bersih dan direndam sekurang-kurangnya 6 jam
RM1.00 santan pekat )
10 ulas bawang merah –dimayang nipis )
2” halia – dipotong seperti batang mancis )
disebatikan
2 camcasedang gula )
2 camcasedang garam halus )
1 camcasedang halba )
3 helai daun pandan – disimpul
1 ½ cawan air suam
Cara membuat:
- Panaskan air didalam pengukus.
- Kukus beras selama 25 – 30 minit atau sehingga keluar wap.
- Gaulkan beras dengan air suam hingga sebati.
- Kukus lagi selama 20 minit atau hingga beras menjadi lembut.
- Gaulkan beras dengan adunan santan hingga sebati. Kukus semula bersama daun pandan selama 10-15 minit.
- Alaskan mangkuk/bekas menghidang dengan daun pisang, masukkan nasi dagang kedalamnya sambil ditekan dengan senduk kayu, tutupkan atasnya dengan sehelai lagi daun pisang.
-
GULAI IKAN TONGKOL BERSAMA UDANGBahan A1 ekor (1kg.) ikan tongkol – dipotong 8,bersih dan toskan8 camcateh garam halus5 keping asam keping¼ cawan air( Masukkan air kedalam periuk, lumur ikan dengan garam, susunkankedalam periuk bersama asam keping. Tutup periuk, rebus ikan dengan api perlahan selama 30 minit. Panaskan semula selama 10 minit selepas setiap 5 jam)Proses merebus ikan ini elok dilakukan 2 hari sebelum ia digunakan supaya rasamasin dan masam boleh menyerap kedalam ikan.Bahan B¾ kg. udang hidup sederhana besar- digunting separuh daripada ekor dan kepala, bersih dan toskan¾ kg. santan pekat )¼ cawan air ) disebatikan20 tangkai cili kering )10 ulas bawang merah )5 ulas bawang putih ) dikisar bersama hingga hancur2 “ lengkuas- dihiris nipis )2 “ kunyit hidup-dihiris nipis . )¼ keping manisan2 camcasedang rempah kari ikan5 tangkai cili hijau½ mangkuk kecil cili padiPeraturan membuatnya:1. Masak santan didalam periuk dengan api perlahan selama 10 minitMasukkan bahan kisar dan rempah, masak lagi selama 5 minit,masukkan ikan dan manisan sambil dikacau sebati, masak lagi selama 7 minit baru dimasukkan udang, cili padi dan cili hijau. Biarkan selama 5 minit baru diangkat.
CARA MAMA MENGHIDANG NASI DAGANG, ADDITIONAL LAUK KERUTUK AYAM N TELUR REBUS. P/Sresepi ni original dari arwah mama. Nasi dagang ni signature dish beliau, selalu jamu family n kawan2. memang menjilat jari. silakan share dgn kawan2, ilmu yg bermanfaat jd pencen kubur mama saya Allahyarham Nik Mariam Nik Salleh. semoga ada yg masak Nasi Dagang ni jamu kat anak yatim, Allahuakbar byk pencen kubur mama.SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment