CAN I HELP YOU?

Name:
Email Address:
Contact Number
LOCATION
Occupation
How Can I Help You? LOSE WEIGHT
GAIN WEIGHT
IMPROVE HEALTH
IMPROVE ENERGY
IMPROVE SKIN
EARN EXTRA INCOME
PERSONAL DEVELOPMENT


Create a web form here

Thursday, 2 August 2012

RESEPI PAI TEE


 Bismillah.

Kali ni nak share resepi pai tee arwah mama. ni hidangan wajib mama kalau menyambut tetamu, kira dah jadi signature menu dia dah. mama - pai tee, pai tee- mama. ha camtu. aku selalu tolong mama buat pai tee ni, tp aku selalu fail bab menggoreng kulit dia tu. kalau minyak tak betul2 panas tak jadi wooo. yg paling penting nk buat pai tee ni kena ada acuan kulit dia tu. tak mahal pun dlm RM 10 je kot. kat pasar siti khadijah de byak jual. kat KL ni aku x sure jual kt mana. try la cari kat Chow kit. okay resepinya adalah:



PAI TEE                                                                 Hidangan untuk  15 – 20 orang

Bahan A (Inti)
2 biji sengkuang    ) dipotong seperti batang mancis
2 biji lobak merah )
1 mangkuk taugeh
10 biji kacang buncis – dipotong nipis memanjang
¼ mangkuk isi udang/ayam cincang
1 keping ikan bilis stok
3 ulas bawang putih –ditumbuk halus
1 camcasedang minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit aji-no-moto (jika suka)

2 pokok daun salad

1.     Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan  
udang, masak selama 1 minit, masukkan lobak merah, sengkuang dan ikan bilis stok.  Masak selama 3 minit, masukkan taugeh dan kacang buncis, garam
dan gula secukup rasa.
2.     Sejukkan inti diatas tapis santan.

Bahan B ( Beter untuk Kulit Pai Tee)
1 cawan tepung tepung beras
½ cawan tepung gandum
2 biji telur gred A
¾ cawan air
1 camcateh garam halus
1 botol minyak untuk menggoreng

1.     Masukkan tepung gandum dan tepung beras kedalam mangkuk  adunan,
pecahkan telur ditengahnya, masukkan separuh daripada air, kacau sebati
hingga licin, masukkan garam dan air selebihnya. Kacau lagi hingga sebati.
2.     Panaskan minyak dalam kuali, rendamkan acuan pai tee selama 5 minit.
3.     Tuangkan beter kedalam gelas, celupkan acuan panas kedalamnya sehingga ¾ penuh. Celupkan semula acuan kedalam minyak panas, keluarkan
kulit daripada acuan dengan menggunakan sudip garfu.  Toskan minyak.
Buat begitu hingga habis adunan beter.


credit to Citrarasa Hanaz for this photo.

Cara Menghidang:
Alaskan secebis daun salad kedalam kulit pai tee, masukkan satu camcasedang inti.
                 Hidangkan bersama sos cili pedas.


SIAP DIHIDANG!!!


SELAMAT MENCUBA!!!

No comments:

Post a Comment