Bismillah.
Kali ni nak share resepi pai tee arwah mama. ni hidangan wajib mama kalau menyambut tetamu, kira dah jadi signature menu dia dah. mama - pai tee, pai tee- mama. ha camtu. aku selalu tolong mama buat pai tee ni, tp aku selalu fail bab menggoreng kulit dia tu. kalau minyak tak betul2 panas tak jadi wooo. yg paling penting nk buat pai tee ni kena ada acuan kulit dia tu. tak mahal pun dlm RM 10 je kot. kat pasar siti khadijah de byak jual. kat KL ni aku x sure jual kt mana. try la cari kat Chow kit. okay resepinya adalah:
PAI TEE Hidangan untuk 15 – 20 orang
Bahan A (Inti)
2 biji
sengkuang ) dipotong seperti batang
mancis
2 biji lobak
merah )
1 mangkuk taugeh
10 biji kacang
buncis – dipotong nipis memanjang
¼ mangkuk isi
udang/ayam cincang
1 keping ikan
bilis stok
3 ulas bawang
putih –ditumbuk halus
1 camcasedang
minyak masak
Garam dan gula
secukup rasa
Sedikit
aji-no-moto (jika suka)
2 pokok daun
salad
1.
Panaskan minyak dalam kuali,
tumis bawang putih hingga wangi, masukkan
udang, masak
selama 1 minit, masukkan lobak merah, sengkuang dan ikan bilis stok. Masak selama 3 minit, masukkan taugeh dan
kacang buncis, garam
dan gula secukup
rasa.
2.
Sejukkan inti diatas tapis
santan.
Bahan B ( Beter
untuk Kulit Pai Tee)
1 cawan tepung
tepung beras
½ cawan tepung
gandum
2 biji telur
gred A
¾ cawan air
1 camcateh garam
halus
1 botol minyak
untuk menggoreng
1.
Masukkan tepung gandum dan
tepung beras kedalam mangkuk adunan,
pecahkan telur
ditengahnya, masukkan separuh daripada air, kacau sebati
hingga licin,
masukkan garam dan air selebihnya. Kacau lagi hingga sebati.
2.
Panaskan
minyak dalam kuali, rendamkan acuan pai tee selama 5 minit.
3.
Tuangkan
beter kedalam gelas, celupkan acuan panas kedalamnya sehingga ¾ penuh. Celupkan
semula acuan kedalam minyak panas, keluarkan
kulit daripada acuan dengan menggunakan sudip garfu. Toskan minyak.
Buat begitu
hingga habis adunan beter.
credit to Citrarasa Hanaz for this photo. |
Cara Menghidang:
Alaskan secebis
daun salad kedalam kulit pai tee, masukkan satu camcasedang inti.
Hidangkan bersama sos cili
pedas.
SIAP DIHIDANG!!! |
SELAMAT MENCUBA!!!
No comments:
Post a Comment